skip to Main Content

Детски лагер, ден 8: Рисковете във виртуалното пространство (снимки)

Екипът на СО-район „Студентски“, който е организатор на Детски лагер 2022, по време на заниманията в сряда, 20 юли, постави акцент върху темата за рисковете във виртуалното пространството, на които са изложени децата.

Разговорът бе провокиран от нарастващите случаи на насилие над децата в онлайн пространството.

Госпожа Снежана Крумова – експерт към Фондация „Право и Интернет“, дискутира с малчуганите възможностите за реакции и начините за справяне с тях. На децата беше разяснено какви опасности ги дебнат, докато сърфират в интернет или докато играят игри.

Подробно бяха запознати с видовете неправомерни действия в социалните мрежи, в чиито жертви могат да се превърнат, ако не са достатъчно предпазливи, някои от които: кражба на самоличност, фишинг, сексуални престъпления и насилие, кибертормоз, виртуално злепоставяне, онлайн финансови измами, хакерство и др.

В края на събитието бе представен проектът „LEAGUE“, координиран от Фондация ,,Право и Интернет“, който цели повишаване на осведомеността и разработването на  инструменти за ефективна борба с подобни престъпления. Тя добави, че предстои да бъде разработена интернет платформа и чатбот по време на изпълнението на проекта, които биха могли да бъдат полезни в трудни и неуместни ситуации за децата.

Back To Top