skip to Main Content

Какво е новото в превозните документи за градски транспорт в Столична община?

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) представи актуална информация за новите превозните документи в Столична община.

Какво трябва да знаем при валидация с банкова карта:

В превозното средство с дадена банкова карта може да се валидира само един пътник. Причината за това е предвидената агрегация на пътуванията до дневна карта от 4,00 лв.

Трябва винаги да използвате един и същ носител: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в превозните средства разчитат всеки носител като отделна банкова карта и за да се агрегират пътуванията Ви до дневна карта от 4,00 лв., трябва да изберете един носител и в рамките на деня да извършвате валидациите само с него.

При проверка, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали!

Ако сте закупили дигитален превозен документ (MPass), който изисква валидация чрез разчитане на QR-код, а в същото време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), трябва да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на дигиталния превозен документ.

Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския транспорт. Можете да проследите всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Google Play.

Винаги следете какво съобщение изписва валидаторът. Всяка индикация, различна от „Валидна карта“, придружена със зелен светлинен сигнал, означава, че конкретното пътуване не е заплатено и при проверка подлежите на санкция.

Sofia City Card

Sofia City Card е пластика с чип, която позволява многократно зареждане на краткосрочни и дългосрочни превозни документи. Цената ѝ е 3,00 лв. и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните превозни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уеб портал. Дългосрочните превозни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката само в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уеб портал.

Ultralight

Ultralight е хартиена карта с чип, която позволява многократно зареждане само на краткосрочни превозни документи. Цената ѝ е 0,80 лв. и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.

Информация за всички видове превозни документи ще намерите на уебсайта на ЦГМ, рубрика  „Често задавани въпроси“.

 

Повече информация:

НАРЕДБА за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община

Back To Top