skip to Main Content

Кампания за информиран избор: Добри аргументи и принципи за управление на паркирането

Във връзка с предстоящата анкета в кв. „Мусагеница“ екипът на СО-район „Студентски“ провежда информационна кампания за информиран избор. В тази връзка представяме на заинтересованите информационната брошура „Добри аргументи и принципи за управление на паркирането“, разработена по проекта Park4SUMP, финансиран по програмата на Европейския съюз „Хоризонт 2020“.

Брошурата разглежда добрите практики при управлението на паркирането в Синт-Никлас (BE), Слатина (RO), София (BG), Талин (EE), Задар (HR), Шкодра (AL), Лисабон (PT), Гданск (PL), Ла Рошел (FR), Реджо Емилия (IT) и Умеа (SE).

„Хаосът при паркирането и дългото време за търсене на паркомясто често се приписват на недостига на места за паркиране. Чест отговор е, че градът трябва да осигури нов извънуличен паркинг. Подходящи стратегии и мерки за управление на уличното паркиране често могат да решат проблема, като изместят търсенето от уличното към извънуличното и ще бъдат много по-евтини от увеличаването на предлагането“, пишат в уводната статия специалистите Робърт Прессъл и Том Рай.

Като основен проблем на съвременното паркиране те посочват – факт е, че за един автомобил е необходимо повече от едно паркомясто – това е неефективно използване на ограниченото пространство.

Управлението на паркирането допринася за по-добър избор на видовете транспорт и, следователно, на качеството на живот. Политиката на прекомерно предлагане на места за паркиране допринася за задръстванията и пречи на всички – пешеходците, велосипедистите, ползвателите на обществен транспорт или водачите на автомобили.

“Въпреки, че от много години в градовете се предоставят допълнителни места за паркиране, задръстванията се увеличават. Това показва ясно необходимостта от управление на паркирането. Ефективните стратегии за управление на паркирането са умният начин за разрешаване на проблемите свързани с ограничената достъпност и оскъдното обществено пространство”, смятат Прессъл и Том Рай.

Живущите в кв. „Мусагеница“ ще могат да вземат участие в анкета по идейния проект за нова транспортна схема на квартала с обособяване на места за паркиране и предложение за въвеждане на зона за платено почасово паркиране „Зелена зона“. Тя ще се проведе в периода 17-31 октомври т. г. всеки делничен ден от 08:30 до 19:00 ч., както и в четирите почивни дни на периода от 10.00 до 16.00 ч., в сградата на районната администрация.
СО-район „Студентски“ ще търси мнение от гражданите на квартала по следните 2 въпроса:
1. Подкрепяте ли предложението за въвеждане на „Зелена зона“ за почасово платено паркиране в кв. „Мусагеница“?
2. Подкрепяте ли изграждането на многоетажни обществени паркинги на общински имоти в близост до метростанция „Г. М. Димитров“?
Резултатите от анкетата ще се считат за валидни, ако в нея вземат участие повече от 30% (около 2700 души) от всички адресно регистрирани. При по-ниска активност предложението за изменение на транспортната схема и въвеждане на „Зелена зона“ отпада. При мнозинство на гласовете „Не“ на въпрос 1. предложението за въвеждане на „Зелена зона“ също отпада и няма да се входира в Столичния общински съвет (СОС). 

Цялата брошура по проекта Park4SUMP

Повече информация:
Колко струват зоните за платено паркиране по света?
Официална страница на Park4SUMP

Back To Top