skip to Main Content
НСА

НСА и Посолството на Швейцария честваха 130 години от пристигането на швейцарските учители в Деня на българския спорт

На 17 май т. г., в Деня на българския спорт, Национална спортна академия „Васил Левски“ и Посолството на Конфедерация Швейцария отбелязаха с тържествено честване 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители в следосвобожденска България.

Събитието се проведе в спортната Алма Матер на България – НСА и събра повече от 300 участници – представители на държавни институции и общински власти, дипломати, студенти и преподаватели, спортни деятели, педагози и общественици. Сред официалните гости бяха Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“, бриг. ген. Емил Тонев – началник на Националната служба за охрана, ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев (мандат 2012-2019) и проф. Лъчезар Димитров (мандат 2003-2012), Н. Пр. Желко Йович – посланик на Република Сърбия, Ролф Отт – заместник-ръководител на Посолството на Швейцария, Ивона Якушко-Дудка – заместник-ръководител на Посолството на Полша, Красимир Дунев – председател на БФ Гимнастика, доц. Георги Цветков – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, Росица Иванова – началник на РУО – София област и др.

НСА

Водещ на честването бе проф. Лозан Митев – ръководител сектор „История на физическото възпитание и спорта“ в НСА, изследовател с мащабна научна-изследователска дейност върху делото на швейцарските учители.

Екипът на СО-район „Студентски“ получи специални благодарности, тъй като на имената на двама  от швейцарските мисионери, както и българинът, който им е сътрудничил, бяха именувани улици в района.

Искам да изкажем специални благодарности на проф. Лозан Митев – ръководител сектор „История на физическото възпитание и спорта“ в НСА, тъй като той беше нашият консултант и вдъхновител за избора на наименования на тези улици, каза кметът Петко Горанов. По предложение на проф. Митев са разгледани следните имена на личности от миналото, които са поканени да организират българското физическо възпитание:

Йосиф Буреш – Един от първите дейци на телесната култура в България от 1893 г., учител по телесно възпитание, деец на Българското гимнастическо движение в Македония, основател на Българското гимнастическо дружество в Скопие. Доброволец в Балканските войни и командир в Първата световна война с 2 ордена за храброст, носител на орден за граждански заслуги „Св. Александър“‘, основател и деятел на Съюза за закрила на детето с огромен принос за развитието на социална дейност и подпомагане на сираци и деца в тежко социално положение. Опазил изключително ценни документи и материали за Юнашката организация.

Даниел Бланшу (именувана улица в кв. „Малинова долина“) – Един от 4-мата Швейцарски учители останали да живеят в България. Основоположник на телесната култура в България – създател на Българското гимнастическо движение в Македония чрез основаването на 32 юнашки дружества там. Основател на Българската школа за подготовка за спортни специалисти. Той, както и останалите посочени по-долу, са удостоени с най-висшето признание от Народното събрание през 1931 г. Със специално гласуван закон за огромния им принос в развитието на телесната култура у нас са им връчени специални народни пенсии, които се дават само на поборниците от Априлското въстание, опълченците на Шипка и героите от превземането на Одрин.

Алоис Бюнтер – Основоположник на Българската школа за подготовка на специалисти, основател на телесното възпитание и спорта във Велико Търново, Варна, Пловдив (виж текста по-горе). Алоиз Бюнтер, който е разпределен в Търново, е известен в своята страна учител и спортен деятел. Роден е в неголемия швейцарски град Енетбюргер. След пристигането си в Търново през 1894 г. той започва работа като учител в тогавашната Мъжка гимназия „Св. Кирил“ (сега Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“). Първо основава Дружество „Борец“, а през 1896 г., по инициатива на 27 учители от гимназията, създава и Гимнастическо дружество „Юнак“, в дейността на което взема активно участие. През 1900 г. се премества във Варна, където със своите сънародници учредява курсове за учители по гимнастика.

Жак Фардел (именувана улица в кв. „Малинова долина“) – освен горепосочените сведения, Жак Фардел има огромен принос като сътрудник на Министерството на външните работи и е изпращан с мисия за изясняване на Българската позиция по въпросите свързани с войните 1912 – 1919 г., автор на многобройни статии в Европейския печат за защита на нашата национална кауза.

Като член на граничната комисия по определяне на Ньойската граница е изгонен по настояване на сръбски и гръцки представители заради защита правата и интересите на Българското население.

Тодор Йончев (именувана улица в кв. „Малинова долина“) – идеолог на Българската телесна култура от края на 19 в., инициатор за поканата на Швейцарските учители, създател на Съюза на Българските гимнастически дружества „Юнак“ – организацията, която има огромно значение за въвеждането на модерния спорт, поставила началото на системното телесно възпитание. Тодор Йончев е ръководител на официалната делегация на България взела участие в Първите олимпийски игри в Атина 1896 г.

В приветствието си ректорът на Академията проф. Красимир Петков припомни приноса на швейцарските учители:

НСА

Смели и безкористни мъже, отдали години от живота си на спорта далеч от своята родинаЛуи Айер, Шарл Шампо, Жорж дьо Режибюс, Даниел Бланшу, Алоиз Бюнтер, Жак Фардел, Август Векер, Виктор Роберти, Емил Кюпфер и Шарл Дюванел пристигат в една чужда държава, за да помагат. С цената на много усилия те полагат основите на организирания български спорт. Швейцарците започват своята дейност като учители в различни градове и първи показват какво е физическо възпитание и обясняват защо е важно да се практикува спорт. Делото на швейцарските учители из цяла България обхваща всички области в развитието на телесната култура. Чувството на признателност към тези достойни мъже е закъсняло във времето, но е напълно заслужено.

Поклон пред делото на швейцарските учители и честит празник на всички деятели на спорта, които и днес продължават тяхната велика мисия!“, заяви ректорът в обръщението си.

Приветствия към аудиторията поднесоха също: Н. Пр. Раймунд Фурер – посланик на Конфедерация Швейцария, доц. Стоян Андонов – заместник-министър на младежта и спорта, Весела Лечева – инициатор за въвеждането на дата 17 май като Ден на българския спорт (2006 г.) в качеството й на тогавашен министър, Меглена Плугчиева – бивш посланик на България в Швейцария, Валентин Заяков – съветник в Парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта.

В поздравленията, наред с благопожелания към академичната общност, бе откроена водещата роля на Национална спортна академия като продължител на делото на швейцарските учители и нейната мисия да възпитава и просвещава, да развива спортната наука и да популяризира спорта като път не само към високите спортни постижения, но и към здравето.

Аудиторията проследи документален филм за дейността на швейцарските учители, подготвен от сектор „История на физическото възпитание и спорта“ към НСА и презентация на тема „Ефектът Луи Айер“, представена от Рето Зайлер – швейцарец, който днес работи за развитието на спорта в страната ни като капитан на българския отбор по кърлинг.

Като възпоменателна награда от тържественото честване ректорът на Академията проф. Красимир Петков връчи на посланик Раймунд Фурер архивна портретна фотография на швейцарските учители и на свой ред получи от него настолен часовник – символ на непреходност, каквото е делото на учителите.

НСА

Наред с представители на българската общинска власт от София, Кюстендил, Русе, Лом, Елин Пелин, Годеч и др., събитието уважиха и делегати от Община Цариброд (Сърбия) – Зоран Джуров – председател на Общинския съвет и Бранислав Васов – член на Изпълнителния съвет към Община Цариброд.

След тържеството събитието продължи с конференция под надслов „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“, която се проведе в предразполагащата обстановка на Образователния и олимпийски център на НСА, където сред най-ценните експонати в музейната експозиция се съхраняват реликви, свързани с делото на швейцарските учители.

Снимки: НСА

Back To Top