skip to Main Content

НСА чества Деня на светите братя Кирил и Методий

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, академичната общност на НСА „Васил Левски“ отбеляза с тържествено събрание Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Слово, посветено на делото на светите равноапостоли изнесе проф. Антонио Антонов – последния придобил академичната длъжност „професор“ сред своите колеги, а ректорът връчи дипломите на  придобилите образователна и научна степен „доктор“, „доктор на науките“ и академични длъжности „доцент“ и „професор“. Проф. Изов представи пред академичната общност и избраните асистенти и главни асистенти в периода май 2021 – май 2022 година.

Зам.-кметът на СО-район „Студентски“ – инж. Атанас Горов, бе сред официалните гости на събитието. Празника уважиха председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта – Иван Ченчев, кметът на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова, сребърната медалистка от Олимпийските игри в Мюнхен’72 и бронзова медалистка от Монреал’76 в скока на височина – Йорданка Благоева и др.


В Аула Максима бяха и учениците от 10-и „в“ клас на 119 Средно училище „Академик Михаил Арнаудов“ с класен ръководител Лилия Керезова, които заедно с академичната общност и гости положиха цветя на барелефа на светите равноапостоли Кирил и Методий до параклиса в кампуса, назован на тях.


Кметът на София, г-жа Фандъкова, проф. Изов и гостите засадиха последните пет дръвчета, оформящи алеята на японските вишни в северозападната част на откритите спортни съоръжения, след което поздравиха и наградиха участниците в Първия фестивал по мини хандбал за ученици от първи и втори клас, организиран с подкрепата и за наградите на Столична община.


Ректорът на НСА представи и поредните реновирани обекти в Академията – новата учебна зала, хранителния блок с прилежащите санитарни помещения, облагородената зона около паметника на патрона на висшето училище Васил Левски, кабинета по Спортен масаж и най-новото бижу – заседателната и конферентна зала на третия етаж в Ректората.

Back To Top