skip to Main Content
Рижа лапичка – бяло мустаче, къщи за котки, Мусагеница

По инициатива на граждани: Къщи за котки с регистрационен номер в кв. „Мусагеница“

СО-район „Студентски“ има своите къщи за щастливи котки. В подкрепа на гражданската група „Рижа лапичка – бяло мустаче” в кв. “Мусагеница” Петко Горанов – кметът на СО-район „Студентски“, разпореди служебно изработване на разрешения за поставяне на къщички за котки в зелените площи на кв. „Мусагеница“. Самите къщички са закупени и предоставени от местния бизнес в района и вече се инсталират из квартала.

Рижа лапичка – бяло мустаче, къщи за котки, Мусагеница
Къщи за котки, доставяне – екип звено „Зелена система“ при рйон „Студентски“

Инициативата е на гражданите от гражданската група „Рижа лапичка – бяло мустаче”, които активно се занимават с кастриране и обезпаразитяване на бездомни котки в кв. „Мусагеница“, а също така и с храненето им и цялостната грижа за четириногите.

След срещата с гражданите, кметът и екипът на районната администрация решават да се потърси решение за замяна на правените с подръчни средства къщички с нови и те да бъдат узаконени като преместваеми обекти, разположени върху земи-общинска собственост. Така преди седмици първият “жилищен комплекс” за щастливи котки е поставен.

„Екипът на районната администрация служебно изработва необходимите документи, за да може новите местообитания за котки да имат своето регламентирано място, съобразено с нуждите на животните и местното законодателство“, каза Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“.

Рижа лапичка – бяло мустаче, къщи за котки, Мусагеница
Къщи за котки, доставяне – екип звено „Зелена система“ при рйон „Студентски“

Създаването на подслон за котките е на основание Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община (чл. 21а). Къщичките отговарят на изискванията спрямо наредбата: разполагане на разстояние от входове на жилищни сгради; на разстояние от тротоари; без да пречат на декоративна растителност.

Рижа лапичка – бяло мустаче, къщи за котки, Мусагеница
Информационна табела

Къщичките за котки се стремят да отговарят с размерите си на котешките нужди. Екипът на СО-район „Студентски“ извърши естетичен избор на къщи с подходящи трайни материали с възможност да се поддържат в добър и хигиеничен вид.

Грижата за животните ще се осъществява съвместно от гражданите на кв. „Мусагеница“ и екипа на СО-район „Студентски“. Предстои Диан Димов – главният архитект на Района, да издаде скици за поставяне на котешките съоръжения.

Повече информация:

Столичен район се сдоби с жилищен комплекс за котки (РЕПОРТАЖ)

Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община

Back To Top