skip to Main Content

Представители на СО-район „Студентски“ участваха в семинар в НСА за лечението на КОВИД-19 с плазма

Заместник-кметът на СО-район „Студентски“ – инж. Атанас Горов, и Ани Тодорова, началник на отдел ОСДКС, участваха в семинар на Сдружение „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“, който се проведе в Националната спортна академия на 19 май. СО-район „Студентски“ и Първа частна математическа гимназия са партньори на сдружението по проекта „Дари плазма – дари живот на трима“, финансиран от Програма „Европа 2021“ на Столична община.

Инж. Атанас Горов и Ани Тодорова с доц. Георги Драганов от НСА

В семинара взеха участие над 70 души – студенти, преподаватели и служители в НСА, гости и представители на партньорските организации по проекта. Те получиха подробна информация за лечението на КОВИД-19 с плазма, как и къде се дарява плазма, какви са изискванията към дарителите. Особено внимание привлече Димана Георгиева, капитан на женския национален отбор по баскетбол, която е дарител на плазма и която много охотно обясни на всеки желаещ критериите за даряване.

Димана Георгиева – капитан на женския национален отбор по баскетбол и Кристиян Кръстев – представител на ПЧМГ

В лекционната зала бяха показани презентации за лечението с плазма и повече от 10 филма за лечението с плазма, за лекари, които го прилагат, както и за хора, които са рекордьори по даряване на плазма. Беше изнесена и лекция за формирането на Мрежа за подкрепа към Обществения съвет на сдружението, която включва лекари с голям опит в лечението на КОВИД-19 и последиците от него. Мрежата за подкрепа ще помогне на лекарите от СО-район „Студентски“, както при подбора на донори на плазма, така и при преодоляване на пост ковид синдрома.

Семинарът в НСА беше последният от серията семинари, които се проведоха в СО-район „Студентски“. След него бяха организирани и две срещи с потенциални дарители на плазма – в Техническия университет и в спортната зала на НСА, където се състояха турнири по художествена гимнастика с участието на състезателки от цялата страна.

Back To Top