skip to Main Content
Акция незаконни бараки в Малинова долина 14.12.2023 г.

При акция в Студентски: Премахнати са 14 незаконни постройки в кв. „Малинова долина“

            На 14 декември т.г. се проведе акция по премахване на незаконни постройки в кв. „Малинова долина“. Това е последната акция за 2023 г. в изпълнение на заповед от Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Акцията е организирана от СО-район „Студентски“ съвместно с представители на отд. „Одит и контрол“ при районната администрация, Общинска полиция, 7-о РУ при СДВР, Държавна агенция за закрила на детето, Столичен инспекторат. За нуждите на акцията по молба на кмета Петко Горанов е предоставена едрогабаритна техника от местния бизнес.

            В рамките на днешната акция са съборени общо 14 незаконни постройки. Бараките са изградени с подръчни средства – дървени палети, кофражни плоскости, найлони, винили, одеяла, топлоизолационни плоскости, килими, ламарини и др. Повечето нерегламентирани къщички бяха оборудвани и със самоделни печки, в които са изгаряни отпадъци, акт за административно нарушение за което е издаден от Столичен инспекторат.

            По време на акцията са установени и изведени от незаконните постройки 2 лица. Този път не са установени деца в риск. На място не бяха открити и домашни животни, каквото обикновено има. Съборените постройки са извозени заедно със събраните боклуци около тях – пластмасови туби, автомобилни гуми, битова посуда, строителни отпадъци.

            „Целта на акцията ни освен разчистването на тези значителни замърсявания е да принудим строителите да осигурят на ромите условия за нормален живот, докато работят при тях, а не да ги принуждават да живеят по този полеви начин“, заяви Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“.

            Екипът на СО-район „Студентски“ отчита намаляване броя на незаконните постройки с всяка следваща акция.

Back To Top