skip to Main Content

Стойка Кръстева поднесе страхотна изненада на участниците в Детски лагер по изкуствата и спорта 2023 (снимки)

Олимпийската шампионка по бокс в категория до 51 кг. от Игрите в Токио 2020 – Стойка Кръстева, бе специален гост на закриването на Детски лагер по изкуствата и спорта 2023. Тя поднесе страхотна изненада на участниците като показа златния си медал от Олимпийските игри. Всички деца имаха шанс да се докоснат до отличието и да се снимат с него и с носителката му. Стойка Кръстева направи последния ден от лагера незабравим не само за децата, но и за аниматорите, треньорите и организаторите на събитието.

Закриването се състоя днес в Национална спортна академия „Васил Левски“. Официални гости бяха Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“, инж. Атанас Горов – зам.-кмет на СО-район „Студентски“, проф. Татяна Янчева – заместник-ректор по научната и международна дейност НСА, проф. Апостол Славчев – заместник-ректор по качеството на образованието и акредитацията НСА, проф. Красимир Петков – декан Факултет „Спорт“, НСА.

„Изключително много съм щастлива да видя толкова много дечица, които искат да спортуват, защото спортът е здраве. Спортът е добра възможност да се отделите от всички устройства като телефони, таблети и разни други неща, които водят до застоял начин на живот и до проблеми със здравето. За мен е удоволствие да присъствам на това събитие и да бъда част от него. Надявам се всеки един от вас да избере своя спорт, без значение дали ще става елитен спортист или ще спортува за здраве. Но трябва да спортувате, защото това е много важно за цялостното ви развитие. За тези, които изберат да последват моя пример и да бъдат спортисти, това е правилното място – Национална спортна академия, за да се грижат добри треньори за вас, да имате и невероятни преподаватели, които да ви образоват. Няма как да бъдете добър спортист, без да бъдете добри хора, добри ученици. Така както аз спортувах всеки ден, за  да се развия в спорта, както вие спортувахте през последните десет дни, така трябва да се трудите в училище всеки ден, за да израствате като хора и личности. Пожелавам ви да бъдете здрави, всеки един от вас да не се предава да преследва своите мечти докато не ги постигне, без значение през какви трудности минава. Защото след това ще видите, че всичко, през което сте преминали, си е заслужавало. Бъдете здрави и на добър час“, каза Стойка Кръстева пред децата.

Кметът на СО-район „Студентски“ – Петко Горанов, връчи специален плакет на ръководството на НСА в лицето на проф. Татяна Янчева в знак на благодарност към дългогодишното партньорство и успешна съвместна дейност.

„Лагерът приключи, но  вие продължавайте да бъдете активни. Спортувайте, четете, запълнете с много желание и емоции това лято, помагайте на родителите си, когато имат нужда от вас. Надявам се, че догодина голяма част от вас ще бъдат отново участници в този лагер, когато той ще навърши своята 20-а кръгла годишнина. Традициите са хубаво нещо. Специални благодарности на аниматорите, които се грижиха за вас. Благодаря и на вашите родители, че ни повярваха и ви повериха в нашите ръце за не малък период. Това бе една частица от лятото, която, надявам се, ще остане във вашите спомени. Бъдете целеустремени, не преставaйте да се трудите, това е много важно, за да се изграждате като личности“, каза кметът Горанов.

Проф. Татяна Янчева пък попита децата дали лагерът им е харесал, ще продължават ли да спортуват, ще участват ли след година и кой спорт им е харесал най-много? Тя получи множество положителни отговори, а за любим спорт децата дадоха различни отговори – футбол, фехтовка, волейбол, тенис, ръгби… „Чакаме ви след няколко години и като наши студенти“, завърши проф. Янчева.

Участниците в лагера в деветте групи, аниматорите Здравка Алексиева, Боряна Петкова, Мария Чанева, Денис Сираков, Велимира Колева Симона Гетова, Вили Николова, Людмила Рударска и Валентин Благоев, гл. ас. Людмил Тренев и д-р Румен Белберов получиха специални грамоти.

Стойка Кръстева също получи награда – специален накит за народна носия – пафти, и специален бележник с лика на Васил Левски „150 години безсмъртие“.

„Искам да ви пожелая да бъдете горди българи и да прославяте България по целия свят, без да изпитвате срам. В годините българите сме доказали, че сме силна нация. Стига да го желаем, можем да постигнем всичко. За да се случи успехът, освен да се трудите, трябва да имате невероятен екип от хора зад вас. Аз сама нямаше да постигна нищо, без хората, които стоят зад мен. Винаги бъдете благодарни на своите учители, на своите родители, на всички, които ви подкрепят. Донесла съм тук медала от олимпийските игри да го видите и всеки, който иска, да се докосне до него. Този медал е спечелен от голям екип и смятам, че трябва да го предоставим на всеки един българин, на всяко българско дете, което иска да се докосне до него, за да черпи сили и енергия и да се бори в своята област“, бяха думите на Стойка Кръстева, с които почти разплака голяма част от залата. Десетки деца успяха да докоснат и да се снимат с медала. Спомен, който ще им остане за цял живот.

Реакцията на всички бе еднаква: „Г-жо Кръстева, този медал е много тежък“. „Морално тежестта е много по-голяма“, категорична беше олимпийската ни шампионка.

В рамките на десет дни 160 деца на възраст от 9 до 12 години се запознаха с правилата на различни видове спорт, практикуваха ги, участваха в арт работилници, преминаха обучение по топография, играха модерни танци, включваха се в забавни игри и всичко това под ръководството на подготвените на професионално ниво треньори и аниматори.  

Това бе 19-ото поредно издание на Детски лагер по изкуствата и спорта. Той се организира съвместно от Столична община-район „Студентски“ със средства на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Национална спортна академия „Васил Левски“.

След официалното закриване децата се почерпиха с вкусен обяд и специална торта.

Back To Top