skip to Main Content
местоположение на ново училище Студентски град

Студентски град ще има 2 училища, първото започва да се строи до края на 2023 г.

През юли т. г. екипът на СО-район „Студентски“ проведе пазарни консултации във връзка с предстоящото изграждане на ново общинско основно училище в жк. „Студентски град“. В резултат на проведените процедури две дружества са подали индикативни ценови предложения. Цената на новото училище ще бъде около 20 млн. лв.

Предстои СО-район „Студентски“ да възложи строителството, което ще включва: разрушаване на бетонните останки на недостроения търговски обект на Модна къща „Рила“, проектиране, изграждане и обзавеждане на новото учебно заведение.

Новото общинско училище в жк. „Студентски град“ ще се строи на имот 5,5 дка на  ул. „Д-р Йордан Йосифов“. Съгласно изготвеното от районната администрация задание за проектиране, то ще бъде с до 4 етажа височина и ще приеме 573 деца:

  • От първи до четвърти клас – по три паралелки на випуск, всяка паралелка по 22 ученици или общо 264 ученици в 12 паралелки;
  • От пети до седми клас – по три паралелки на випуск, всяка паралелка по 26 ученици или общо 234 ученици в 9 паралелки;
  • Подготвителни класове – три подготвителни класа, всеки по 25 ученици или общо 75 ученици в 3 паралелки

Училището ще бъде построено с физкултурен салон, спортни съоръжения и места за рекреация на открито, игрища, библиотека и др. „В проекта са заложени игрище за футбол, волейбол и баскетбол, за да могат децата да развиват добрата си физическа подготовка“, обясни кметът.

 Кметът Петко Горанов и екипът на СО-район „Студентски“ инициират още един проект за училище в жк. „Студентски град“ на ул. „проф. Атанас Иширков“ и ул. „акад. Борис Стефанов“ (градоустройствен квартал 126), където също има незавършен строеж, който следва да се събори преди строителството. Имотът се намира в непосредствена близост до Детска градина 16 „Приказен свят“.

В близкото бъдеще в жк. „Студентски град“ ще има не едно, а две училища, като първото ще започне строителството си в края на 2023 г.“, обяви Петко Горанов – кмет на СО-район „Студентски“.

В настоящия момент е пред завършване и строежът на дълго чаканата детската градина в кв. „Малинова долина“. Най-голямата детска градина, строена в България за последните 10 г., ще приеме общо 369 деца. „Градината вече има номерация, тя ще бъде Детска градина 190“, обяви кметът Петко Горанов – „Имаме амбицията в средата на месец септември 2023 г. – 7 месеца предсрочно, да бъдем на етап въвеждане в експлоатация“.

Back To Top