skip to Main Content

Стартира въвеждането на нова автоматизирана система за събиране и транспортиране на битови отпадъци

От днес (26.04.2021 г.) започна въвеждането на нова автоматизирана система за събиране и транспортиране на битови отпадъци в район „Студентски“. Тази система включва смяна на досегашните метални контейнери с нови, като първите четири за района бяха поставени на улица „Пловдивско поле“ в кв. „Дървеница“. Изпълнението на дейността е част от договора на Консорциум „Титан София – център“ и Столична община.  

Сред основните предимства на металните контейнери е, че са с по-голяма вместимост от досегашните. Отпадъците в тях ще бъдат извозвани от специален камион с монтирано приспособление, което захваща контейнера в горната му страна. Боклукът от своя страна се изсипва от долната му част, която се отваря, когато шофьорът натисне бутон.

Други важни характеристики са, че контейнерите ще бъдат постоянно затворени, а това няма да позволи проникването на вода и животни в тях. За улеснение на гражданите са монтирани и педали. Контейнерите са изработени от поцинкована стомана и имат водоустойчиво покритие. При обслужването им няма да остават отпадъци и ще се намалят шума и емисиите на изгорели газове, генерирани от специализираната техника. 

Back To Top