skip to Main Content

Лятно кино в парк „Студентски“ продължава и през септември

Лятно кино в парк „Студентски“ продължава и през месец септември 2023 г. Инициативата се провежда за четвърта поредна година съвместно от СО-район „Студентски“ и екипа на „Кинаматограф“. Прожекциите през следващия месец ще са на 9, 10 и 15 септември от 20:00 ч.

Инициативата е насочена към всеки желаещ да изживее магията на киното под звездите. Входът е свободен, а мястото е голямата поляна в средата на парк „Студентски“. Събитието е част от Културния календар на Столична община.

Акцент в програмата на 9 септември ще бъде българският „Празник“ на режисьора и сценарист Антония Милчева, спечелил награда Златна роза и награда на Съюза на българските кинодейци за най-добър късометражен филм. Със страхотен пиперлив хумор и изтънчена кинематография филмът поставя интересни въпроси в навечерието на една Нова година, като какво е нужно, за да си направиш празник – маса с храна, шампанско, приятели? А ако ти е много криво? Ако храната не е по вкуса ти, шампанското топло, а приятелите са се вторачили в себе си? Достатъчно ли е едно хоро?

Програмата включва още филми от САЩ, Финландия, Канада и Франция.

На 10 септември първият акцент на вечерта ще е „Под един покрив“ на режисьора Симеон Цончев, носител на множество отличия, сред които номинации на София филм фест, Златна роза и Двореца. Той разказва за чужденец от горния етаж, който тормози с непрестанното си свирене живеещия отдолу педант, докато един ден не е принуден да се раздели с любимото си бузуки. Тишината се завръща в старата сграда, но дали съседите ще могат да заспят?

Вторият акцент ще е „Откъснати“ на режисьора Стефани Дойчинова, също отличен на София филм фест и други престижни фестивали. Филмът разказва за Николай и Делия, които живеят сам-сами във ферма близо до града, когато един ден дъщеря им Калина решава да ги посети с новото си семейство.

В програмата са включени още филми от Украйна, Босна и Херцеговина и Швеция.

На 15 септември първият акцент от България ще бъде премиерно за „Кинематограф“ представяне на „Кокичета в края на влака“ на режисьора и сценарист Галина Д. Георгиева. Филмът разказва за жена в един антиутопичен свят, която се бори за правото си на държавно асистирано самоубийство. Тя обаче намира нова причина да живее, след като последните й три кокичета се оказват способни да произвеждат безплатна енергия за всички.

Ще научим и много интересни факти около проблемите с разпространението на микрочастици пластмаса в околната среда от българския документален Wind2Win, който освен да привлече внимание, всъщност предлага и решения.

Включени са още филми от Франция.

Припомняме, че първите прожекции на Лятно кино в парк „Студентски“ през 2023 година се проведоха през месец юли и събраха стотоци зрители.

Back To Top