skip to Main Content

Проектът „Академия за щури забавления“ по дни

Ден 1 – 21.06.2021 г. – спорт и изкуства

Днес настъпи астрономическото лято, което доведе със себе си не само повече слънчеви часове, но и проекта „Академия за щури забавления“. Официалният му старт беше поставен в първите минути на работния ден пред сградата на районната администрация, където 20 ученици от 8 СУ и 55 СУ се събраха, за да потеглят към първите си щури занимания от програмата.

Академия за щури забавления

Спортни занимания

С бодра крачка  бъдещите седмокласници поеха към НСА и в следващите няколко часа усвоиха нови знания и умения по спортовете бейзбол, крикет и хокей на трева.

Уроци по народни танци

Въпреки първоначалната умора от сутрешните активни занимания, желанието за още вълнуващи активности взе превес и денят продължи с уроци по народни танци. Учениците научиха няколко хора от различни фолклорни области в България и заедно с инструктора обмениха знания за различните родни обичаи.

Работилница по приложни изкуства

Първия ден участниците в проекта завършиха с работилница по приложни изкуства, която се проведе под наслов „Обичам и пазя природата“. Учениците получиха подарък торба от плат за многократна употреба, която да бъде не само спомен от Академията, но и символ на грижата към природата и нейното опазване от прекомерното замърсяване. Освен това те имаха възможност да проявят въображението си и да нарисуват върху нея елементи по избор.

Наситената с щури активности програма на проекта продължава и през следващите дни, в рамките на които бъдещите седмокласници ще имат възможност да си създадат още незабравими летни спомени още преди официалното начало на лятната ваканция.

***

Ден 2 – 22.06.2021 г. – илюзии, спорт, книги

Посещения в Музея на илюзиите

Във втория ден от „Академия за щури забавления“ участниците се потопиха в свят, където необичайното е обичайно, благодарение на илюзията в различните ѝ форми. Това се случи по време на посещението в Музея на илюзиите, което премина неусетно и изпълнено с много весели моменти.

Тренировка на новата спортна площадка в Студентски град

Програмата  продължи активно с посещение на новата площадка за стрийт фитнес на ул. „Кирил Попов“ в Студентски град. Учениците получиха ценни напътствия от фитнес инструктор как да използват уредите и как да проведат една тренировка правилно и пълноценно.

Среща с писател във филиал „Студентски“ на Столична библиотека

Денят приключи във филиал „Студентски“ на Столична библиотека, където писателят Асен Асенов сподели с участниците в проекти интересни факти от процеса по издаване на книги, след което те получиха и безплатна карта за библиотеката.

***

Ден 3 – 23.06.2021 г. – ден, посветен на цветята

В третия ден учениците се включиха в работилница по градинарство, по време на която всеки един от тях си засади цвете. 

Следващите часове от програмата бяха изпълнени с много игри. 

***

Ден 4 – 24.06.2021 г. – нова порция спортни занимания и посещение на музей

В четвъртък – четвъртия ден от „Академия за щури забавления“ учениците се върнаха на спортните терени НСА, където в сутрешните часове отново тренираха крикет, бейзбол и хокей на трева. 

Следобед програмата беше посветена на Музея на кристалите в Минно-геоложкия университет, където участниците в проекта се запознаха с разнообразни факти от света на природните богатства. 

***

Ден 5 – 25.06.2021 г. – финал на тазгодишното издание на Академията

Последното занимание от тазгодишното издание на „Академия за щури забавления“ се проведе в Националния природонаучен музей, а младежите подходиха към него също с голям интерес и знания.

И въпреки че се усещаше, че финалът на програмата за тази година е близо, вълнуващите моменти не приключиха с излизането от музея. Официалното закриване се случи пред сградата на районната администрация, където кметът на района – Петко Горанов, награди за участието в проекта бъдещите седмокласници с грамота и символичен подарък, с който им пожела успех през следващата учебна година, но преди това, разбира се, още по-щури и незабравими летни дни. 

Back To Top