skip to Main Content

Инициативата „Столиците на Европа“ по дни

Ден 1 – 13.05.2021 г., ДГ № 79

С интересни разкази за лалета лодки жилища, музеи, вятърни мелници, както и работилница по засаждане на цветя, премина първият ден от инициативата „Столиците на Европа“, който беше посветен на столицата на Нидерландия – Амстердам. Събитието се проведе в ДГ №79 „Слънчице“ под формата на презентация и творческа част, в компанията на децата от четвърта група.

Бъдещите първокласници подходиха с любознателност към представените им факти по време на презентацията и с много знания по различни теми показаха на учителите и представителите на районната администрация, че са готови съвсем скоро да седнат на училищния чин.

Работилницата по засаждане на цветя беше също много вълнуващ момент за децата. Те бързо научиха какво е нужно да се засади цвете и сами успяха да приложат новите знания на практика. Денят приключи с много усмивки, когато малчуганите разбраха, че цветята са подарък за тях и ще ги отнесат у дома като спомен от днешния ден. 

Инициативата „Столиците на Европа“
 продължава през следващите дни и в другите детски градини. Тя е част от Календара на културните събития на Столична община.

***

Ден 2 – 14.05.2021 г., ДГ № 72

Вторият ден от инициативата „Столиците на Европа“ се проведе в ДГ № 72 „Приказка без край“ с увлекателни приказки за най-интересните места, факти и символи, свързани с португалската столица Лисабон.

Пътешествениците от 3 група бяха активен участник в събитието, като постоянно задаваха въпроси, а освен това разказваха и различни истории, породени от представената тема, които са чували или преживели самите те.

Освен знания и любознателност, след презентационната част децата показаха и сръчност. Във втората част от инициативата те изработиха различни предмети от корк, а някои от тях подариха на представителите на районната администрация.

***

Ден 3 – 17.05.2021 г., ДГ № 78

Копенхаген, викингите, кралицата, Малката русалка и други интересни символи и места, свързани с Дания, бяха не просто темата на разговор в ДГ № 78 „Детски свят“, но и възможност децата да покажат своите знания и талант. По време на презентацията те разказаха много факти за скандинавската държава, а след нея момичетата от групата поздравиха и развълнуваха всички присъстващи на събитието с песен за Малката русалка.

И третият ден от инициативата „Столиците на Европа“ не премина без творческа част. По време на нея децата с въодушевление приеха задачата да изработят датското знаме.   

***

Ден 4 – 18.05.2021 г., ДГ № 16

Следваща спирка от виртуалното европейско пътуване на детските градини в район „Студентски“ беше словенската столица Любляна. С красивите ѝ забележителности и символи се запознаха децата от 4 група на ДГ № 16 „Приказен свят“. Историите за дракони, замъци и мостове оставиха ярки впечатления в съзнанието на бъдещите първокласници и те си пожелаха скоро да имат възможността да посетят града лично.

По време на творческата работилница децата изработиха макет със знамето и картата на Словения.

***

Ден 5 – 19.05.2021 г., ДГ № 12

В предпоследния ден от инициативата „Столиците на Европа“ децата от ДГ № 12 „Лилия“ отпътуваха на юг – към слънчева Гърция. Виртуалната разходка в Атина отведе група „Синчец“ до Акропола, на брега на морето и им показа най-вкусната храна, характерна за южната ни съседка. Освен това малчуганите се запознаха и с мелодията на сиртаки, на която демонстрираха танцови умения.

След активната част, дойде моментът и за творческата. По време на нея, разпределени в няколко групи, децата си създадоха спомен от пътешествието днес, изработвайки апликации от маслинови клонки.

***

Ден 6 – 20.05.2021 г., ДГ № 10

И както всяко едно пътешествие има начало и край, така и виртуалната разходка на детските градини в район „Студентски“ из Европа завърши днес в ДГ №10 „Чебурашка“. Едва ли има по-добър начин да се случи от това да се завърнеш там, където принадлежиш – у дома. Децата от четвърта група се разходиха из София, научиха интересни моменти от историята на града и се запознаха със забележителностите му.

Те също успяха да впечатлят всички присъстващи на събитието с много знания и творчески заложби. По време на презентацията бяха активен участник в дискусията, а по време на работилницата старателно оцветиха картата на България с цветовете на българското знаме.

В края на събитието децата ентусиазирано споделиха, че отново биха се отправили на подобно пътешествие, макар и виртуално, като следващия път обещаха те да са водачът и да разкажат нещата, които са научили за София.

Back To Top